LTTE: Polis Perluas Siasatan Ke Atas Ramasamy

LTTE: Polis Perluas Siasatan Ke Atas Ramasamy - Hai Apa kabar Sobat pembaca CEPOT POST?, Cepot harap kabar Sobat baik-baik saja dan tak kurang suatu apa ya.. hehehe.. di kesempatan yang baik ini kita akan mengupas post dengan judul: LTTE: Polis Perluas Siasatan Ke Atas Ramasamy, dan sepertinya post kali ini layak dimasukan dalam kategori Artikel Berita, Artikel Kabar, Artikel Malaysia, Artikel Melayu, Artikel Ragam, Nah biar gak kelamaan, yuk langsung kita simak saja.

Judul : LTTE: Polis Perluas Siasatan Ke Atas Ramasamy
link : LTTE: Polis Perluas Siasatan Ke Atas Ramasamy

Baca juga


LTTE: Polis Perluas Siasatan Ke Atas Ramasamy


Polis akan melaksanakan siasatan lebih luas terhadap Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang II, P Ramasamy yang didakwa mempunyai hubungan dengan kumpulan pemberontak Sri Lanka, Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE).

Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata, siasatan terbaharu itu dibuat berdasarkan laporan baharu diterima polis dan keterangan pemimpin DAP itu akan diambil dalam masa terdekat.

Menurutnya, polis akan menyiasat dari pelbagai sudut sekiranya terdapat bukti-bukti baharu yang boleh mengaitkan Ramasamy dengan kumpulan LTTE.

"Sebenarnya aduan berkaitan Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang itu sudah diterima dan disiasat polis pada tahun 2013 di mana kertas siasatan sudah diangkat dan diserahkan kepada Peguam Negara.

"Dalam kes lama pemimpin berkenaan dalam alasan pembelaan diri sewaktu disoal siasat menyatakan beliau menyokong perjuangan kebebasan.

"Selain video menunjukkan kaitan pemimpin itu dengan LTTE, (Ramasamy) turut mempunyai video menyokong pembebasan wilayah Acheh di samping mendakwa menyokong kebebasan puak minoriti Islam di selatan Filipina," katanya pada sidang media di Dewan Karangkraf di sini hari ini.

Beliau berkata demikian pada program Bicara Minda inisiatif Sinar Harian dan Sin Chiew Daily yang dikendalikan Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaafar petang tadi.

Abdul Hamid berkata, selain Ramasamy, polis juga akan turut menyiasat sebuah pertubuhan yang didakwa menyokong perjuangan LTTE dengan menggunakan simbol hampir serupa digunakan kumpulan pemberontak Sri Lanka itu pada logo pertubuhan.

"Kita sudah ambil tindakan untuk melihat sama ada pertubuhan itu berdaftar atau tidak dengan Pendaftar Pertubuhan (ROS).

"Kita juga menggalakkan orang ramai dan media untuk membantu siasatan polis sekiranya mempunyai maklumat baharu berkenaan dua isu berkenaan," katanya.

Tahun lalu, Mufti Perlis, Mohd Asri Zainul Abidin yang merupakan pengkritik lantang Ramasamy menggesa pihak berkuasa menyiasat kaitan pemimpin DAP itu dengan LTTE, kumpulan yang diklasifikasikan organisasi pengganas oleh lebih 30 negara termasuk Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah.

Laporan penuh sila baca di SINI


Sobat baru saja selesai membaca :

LTTE: Polis Perluas Siasatan Ke Atas Ramasamy

Cepot rasa sudah cukup pembahasan tentang LTTE: Polis Perluas Siasatan Ke Atas Ramasamy dikesempatan ini, moga saja dapat menambah informasi serta wawasan Sobat semuanya. Wookey, kita ketemu lagi di artikel berikutnya ya?.

Telah selesai dibaca: LTTE: Polis Perluas Siasatan Ke Atas Ramasamy link yang gunakan: https://cepotpost.blogspot.com/2019/10/ltte-polis-perluas-siasatan-ke-atas.html

Subscribe to receive free email updates: