Dah Bayar RM112 Juta Tahun 2015, Hingga Sekarang Sebuah Helikopter pun Tak Diterima Lagi?

Dah Bayar RM112 Juta Tahun 2015, Hingga Sekarang Sebuah Helikopter pun Tak Diterima Lagi? - Hai Apa kabar Sobat pembaca CEPOT POST?, Cepot harap kabar Sobat baik-baik saja dan tak kurang suatu apa ya.. hehehe.. di kesempatan yang baik ini kita akan mengupas post dengan judul: Dah Bayar RM112 Juta Tahun 2015, Hingga Sekarang Sebuah Helikopter pun Tak Diterima Lagi?, dan sepertinya post kali ini layak dimasukan dalam kategori Artikel Berita, Artikel Kabar, Artikel Malaysia, Artikel Melayu, Artikel Ragam, Nah biar gak kelamaan, yuk langsung kita simak saja.

Judul : Dah Bayar RM112 Juta Tahun 2015, Hingga Sekarang Sebuah Helikopter pun Tak Diterima Lagi?
link : Dah Bayar RM112 Juta Tahun 2015, Hingga Sekarang Sebuah Helikopter pun Tak Diterima Lagi?

Baca juga


Dah Bayar RM112 Juta Tahun 2015, Hingga Sekarang Sebuah Helikopter pun Tak Diterima Lagi?


Kementerian Pertahanan hari ini membuat satu laporan ke Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung pembelian helikopter tentera bernilai lebih RM300 juta semasa pentadbiran lepas yang sehingga kini belum dihantar kepada Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Sumber yang rapat dengan penyiasatan itu ketika ditemui di luar pintu masuk SPRM memberitahu, laporan tersebut dibuat disebabkan perjanjian rundingan yang dimeterai tidak mengikut prosedur sepatutnya.

Jelas sumber, pembelian menerusi rundingan terus itu mengandungi banyak terma kontrak yang merugikan kementerian sejak peringkat awal lagi.

“Kalau orang baca terma perjanjian, mereka akan tahu ia akan jadi macam ini.

“Antaranya kelulusan yang tidak mempunyai spesifikasi ketenteraan.

“Benda itu satu benda yang wajib dalam urusan ketenteraan,” kata sumber yang enggan dikenali.

Sebelum ini, FMT melaporkan sebanyak 6 buah helikopter tempur ringan MD530G yang dikeluarkan oleh MD Helicopters milik gergasi aeroangkasa Amerika Syarikat (AS), McDonnel Douglas dipesan oleh Kementerian Pertahanan yang dipimpin oleh Hishammuddin Hussein ketika itu.

Helikopter berkenaan, yang lebih dikenali dengan panggilan “Little Birds”, dilaporkan menarik minat pegawai kementerian dalam satu demonstrasi sempena Pameran Aeroangkasa dan Maritim Antarabangsa Langkawi (Lima) 2015.

Bagaimanapun penyiasatan ke atas urus niaga itu mendedahkan maklumat mengejutkan mengenai pembelian tersebut, selain hakikat bahawa ATM tidak menerima helikopter berkenaan.

Mengulas lanjut, sumber itu berkata, syarikat di Malaysia yang menjadi ejen rundingan tersebut sudah pun ditamatkan kontrak sebagai ejen rasmi oleh McDonnel Douglas di AS.

“Dimaklumkan, syarikat itu kepunyaan bekas pegawai kanan kepada Hishamuddin ketika beliau menerajui kementerian,” katanya.

Sehingga kini, sumber itu memaklumkan, kerajaan sudah pun membuat bayaran sebanyak 35% harga pembelian helikopter tersebut bersamaan dengan RM112 juta.

Namun hingga saat ini, tiada helikopter tentera yang dihantar ke negara ini.

“Penghantaran sepatutnya mengikut 2 fasa. Pertama, pada Julai 2017 iaitu 2 buah, dan fasa ke-2 pada Disember 2018 untuk penghantaran baki 4 helikopter.

“Tapi sampai sekarang, sebuah pun tak ada,” katanya lapor FMT


Sobat baru saja selesai membaca :

Dah Bayar RM112 Juta Tahun 2015, Hingga Sekarang Sebuah Helikopter pun Tak Diterima Lagi?

Cepot rasa sudah cukup pembahasan tentang Dah Bayar RM112 Juta Tahun 2015, Hingga Sekarang Sebuah Helikopter pun Tak Diterima Lagi? dikesempatan ini, moga saja dapat menambah informasi serta wawasan Sobat semuanya. Wookey, kita ketemu lagi di artikel berikutnya ya?.

Telah selesai dibaca: Dah Bayar RM112 Juta Tahun 2015, Hingga Sekarang Sebuah Helikopter pun Tak Diterima Lagi? link yang gunakan: https://cepotpost.blogspot.com/2019/06/dah-bayar-rm112-juta-tahun-2015-hingga.html

Subscribe to receive free email updates: