Bukan Islam Dilarang Panggil 'kafir' Kerana Berunsur Ganas?

Bukan Islam Dilarang Panggil 'kafir' Kerana Berunsur Ganas? - Hai Apa kabar Sobat pembaca CEPOT POST?, Cepot harap kabar Sobat baik-baik saja dan tak kurang suatu apa ya.. hehehe.. di kesempatan yang baik ini kita akan mengupas post dengan judul: Bukan Islam Dilarang Panggil 'kafir' Kerana Berunsur Ganas?, dan sepertinya post kali ini layak dimasukan dalam kategori Artikel Islami, Artikel Kabar, Artikel Ragam, Nah biar gak kelamaan, yuk langsung kita simak saja.

Judul : Bukan Islam Dilarang Panggil 'kafir' Kerana Berunsur Ganas?
link : Bukan Islam Dilarang Panggil 'kafir' Kerana Berunsur Ganas?

Baca juga


Bukan Islam Dilarang Panggil 'kafir' Kerana Berunsur Ganas?

Bukan Islam di Indonesia tidak lagi digelar 'kafir'
Moqsith memaklumkan isu melarang menyebut orang kafir tidak semestinya termasuk dalam cadangan yang akan diberikan kepada kerajaan. FotoBERNAMA/Fail.

Bukan Islam di Indonesia tidak lagi digelar 'kafir'
PERSIDANGAN Ulama Nasional dan Persidangan Agung Nahdlatul Ulama (NU) mencadangkan agar warga Indonesia yang bukan Islam tidak lagi dipanggil kafir kerana ia dianggap mengandungi unsur-unsur keganasan teologi, lapor CNN Indonesia.

"Oleh itu, kiai menghormati tidak menggunakan perkataan kafir tetapi (menggunakan) muwathinun atau warganegara, oleh itu status mereka adalah sama dengan warganegara lain," jelas Pesuruhjaya Bahtsul Masail Sidang Maudluiyyah, Abdul Moqsith Ghazali.

Moqsith berkata cadangan mengharamkan menyebutkan warga Indonesia bukan Islam sebagai kafir tidak menghapus istilah itu dalam Al-Quran atau hadis sebaliknya ia sikap teologis NU mengenai isu itu ketika ini.


"Memberi label kafir kepada warga Indonesia yang turut serta dalam merancang reka bentuk negara Indonesia tidak cukup bijaksana," katanya.

Walau bagaimanapun, Moqsith memaklumkan isu melarang menyebut orang kafir tidak semestinya termasuk dalam cadangan yang akan diberikan kepada kerajaan.

NU merupakan kumpulan agama Islam terbesar di Indonesia.

Sementara itu Forum Umat Islam (FUI) Indonesia enggan bersepakat dengan Musyawarah Nasional Alim Ulama dan Persidangan Nahdlatul Ulama (NU) atas itu ini kerana ia dianggap menyalahi ketentuan agama dan bersifat politik. (AA)


Komen Weblog Ibnu Hasyim: Benarkah panggilan 'kafir' dianggap mengandungi unsur-unsur keganasan teologi, seperti yang dilapor oleh CNN Indonesia. Kalau betul begitu adakah ianya wajar? 

Kita lihat pendapar-pendapat lain lagi..


Sobat baru saja selesai membaca :

Bukan Islam Dilarang Panggil 'kafir' Kerana Berunsur Ganas?

Cepot rasa sudah cukup pembahasan tentang Bukan Islam Dilarang Panggil 'kafir' Kerana Berunsur Ganas? dikesempatan ini, moga saja dapat menambah informasi serta wawasan Sobat semuanya. Wookey, kita ketemu lagi di artikel berikutnya ya?.

Telah selesai dibaca: Bukan Islam Dilarang Panggil 'kafir' Kerana Berunsur Ganas? link yang gunakan: https://cepotpost.blogspot.com/2019/03/bukan-islam-dilarang-panggil-kafir.html

Subscribe to receive free email updates: