Tiada Peraturan Wajibkan Peniaga Restoran Miliki Sijil Halal - Jakim

Tiada Peraturan Wajibkan Peniaga Restoran Miliki Sijil Halal - Jakim - Hai Apa kabar Sobat pembaca CEPOT POST?, Cepot harap kabar Sobat baik-baik saja dan tak kurang suatu apa ya.. hehehe.. di kesempatan yang baik ini kita akan mengupas post dengan judul: Tiada Peraturan Wajibkan Peniaga Restoran Miliki Sijil Halal - Jakim, dan sepertinya post kali ini layak dimasukan dalam kategori Artikel Islami, Artikel Kabar, Artikel Ragam, Nah biar gak kelamaan, yuk langsung kita simak saja.

Judul : Tiada Peraturan Wajibkan Peniaga Restoran Miliki Sijil Halal - Jakim
link : Tiada Peraturan Wajibkan Peniaga Restoran Miliki Sijil Halal - Jakim

Baca juga


Tiada Peraturan Wajibkan Peniaga Restoran Miliki Sijil Halal - Jakim

Tiada peraturan wajibkan peniaga restoran miliki sijil halal - Jakim
Menurut JAKIM, Sijil Pengesahan Halal Malaysia (SPHM) adalah bersifat sukarela dan bukan suatu kewajipan berpandukan Akta Perihal Dagangan 201. - Gambar hiasan 

KUALA LUMPUR: Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) Datuk Mohamad Nordin Ibrahim menegaskan bahawa cadangan mewajibkan peniaga restoran memiliki sijil halal memerlukan pandangan daripada pelbagai pihak.

Ketika ini,  jelasnya, tiada peraturan mewajibkan mana-mana syarikat  mendapatkan Sijil Pengesahan Halal Malaysia (SPHM) dari Jakim, Jabatan Agama Islam Negeri, atau Majlis Agama Islam Negeri.

"Dimaklumkan bahawa, SPHM adalah bersifat sukarela dan bukan suatu kewajipan berpandukan Akta Perihal Dagangan 2011 (APD 2011) di bawah Perintah Perihal Dagangan (Perakuan dan Penandaan Halal) dan (Takrif Halal) 2011," katanya dalam satu kenyataan.

Beliau mengulas kenyataan Presiden Persatuan Pengusaha Makanan Melayu Islam Wilayah Persekutuan dan Selangor (Permas), Ayob Abd Majid pada 7 Januari lalu yang mencadangkan Jakim mewajibkan sijil halal kepada pengusaha restoran sebelum beroperasi.

Justeru, Jakim menasihatkan semua pengusaha restoran dan pengeluar produk makanan supaya mendapatkan sijil halal dari Jakim atau JAIN bagi memastikan jaminan halal dan kualiti makanan yang disediakan di samping meningkatkan keyakinan pengguna.

"Berpandukan Perintah Perihal Dagangan (Takrifan Halal) 2011, sekiranya didapati mana-mana pihak yang cuba mengelirukan pengguna dengan status halal maka mereka boleh didenda sehingga tidak melebihi RM5 juta jika kesalahan pertama dilakukan oleh suatu pertubuhan perbadanan.

"Manakala jika kesalahan dilakukan oleh bukan pertubuhan perbadanan, ia boleh didenda tidak melebihi RM1 juta atau dipenjarakan tidak melebihi 3 tahun atau kedua-duanya bagi kesalahan pertama," ujarnya.

Ujarnya, peniaga juga perlu mempunyai sensitiviti yang tinggi untuk membangun perusahaan dan memenuhi keperluan pengguna Islam dan bukan Islam di negara ini.

Manakala bagi pengguna, mereka diingatkan memilih hanya premis yang mempunyai sijil halal yang diyakini sah sahaja. (AA)


Sobat baru saja selesai membaca :

Tiada Peraturan Wajibkan Peniaga Restoran Miliki Sijil Halal - Jakim

Cepot rasa sudah cukup pembahasan tentang Tiada Peraturan Wajibkan Peniaga Restoran Miliki Sijil Halal - Jakim dikesempatan ini, moga saja dapat menambah informasi serta wawasan Sobat semuanya. Wookey, kita ketemu lagi di artikel berikutnya ya?.

Telah selesai dibaca: Tiada Peraturan Wajibkan Peniaga Restoran Miliki Sijil Halal - Jakim link yang gunakan: https://cepotpost.blogspot.com/2019/01/tiada-peraturan-wajibkan-peniaga.html

Subscribe to receive free email updates: