Guna Dron Di Lapangan Terbang UK, 140,000 Terkandas, Saspek Ditahan.

Guna Dron Di Lapangan Terbang UK, 140,000 Terkandas, Saspek Ditahan. - Hai Apa kabar Sobat pembaca CEPOT POST?, Cepot harap kabar Sobat baik-baik saja dan tak kurang suatu apa ya.. hehehe.. di kesempatan yang baik ini kita akan mengupas post dengan judul: Guna Dron Di Lapangan Terbang UK, 140,000 Terkandas, Saspek Ditahan., dan sepertinya post kali ini layak dimasukan dalam kategori Artikel Islami, Artikel Kabar, Artikel Ragam, Nah biar gak kelamaan, yuk langsung kita simak saja.

Judul : Guna Dron Di Lapangan Terbang UK, 140,000 Terkandas, Saspek Ditahan.
link : Guna Dron Di Lapangan Terbang UK, 140,000 Terkandas, Saspek Ditahan.

Baca juga


Guna Dron Di Lapangan Terbang UK, 140,000 Terkandas, Saspek Ditahan.SEORANG lelaki dan wanita ditahan atas kesalahan menyebabkan kekacauan di Lapangan Terbang Gatwick, United Kingdom kerana menggunakan dron.

Insiden itu turut menyebabkan 1,000 penerbangan terpaksa dibatalkan atau ditangguhkan sekali gus membuatkan 140,000 penumpang terkandas untuk menyambut Krismas.
Suspek terbabit ditahan atas kesalahan 'penggunaan jenayah dron' dan menyebabkan gangguan meluas terhadap penerbangan.

Polis Sussex berkata, seorang lelaki dan wanita ditahan di kawasan Gatwick kira-kira pukul 10 malam Jumaat.
Sementara itu, kenyataan yang dikeluarkan oleh Lapangan Terbang Gatwick pada pagi Sabtu berkata, landasan masih dibuka tetapi penumpang diminta untuk memeriksa dengan syarikat penerbangan mereka sebelum memulakan perjalanan.
Penumpang yang terkandas menunggu perkembangan di dalam kawasan terminal. - PA

Penerbangan dari lapangan terbang kedua terbesar di UK itu dihentikan sementara selama lebih satu hari selepas sebuah peranti dikesan berada dalam perimeter kawasan tersebut pada Rabu, iaitu sekitar pukul 9 malam.

Lapangan terbang dibuka sepenuhnya pada Jumaat selepas puluhan ribu penumpang terkandas akibat insiden itu dan pihak polis mengatakan bahawa siasatan proaktif sedang dijalankan ketika itu.

Sejumlah penerbangan yang sepatutnya tiba di Gatwick pada Sabtu juga telah dibatalkan. Menurut laman web lapangan terbang berkenaan, ia melibatkan perkhidmatan penerbangan EasyJet dari Milan-Linate dan penerbangan TUI dari Bridgetown, Barbados.

Peralatan ketenteraan digunakan pada Jumaat untuk menghentikan gangguan dron sementara pelbagai taktik sedia dilakukan jika terdapat pesawat tanpa kawalan dilihat masuk ke dalam perimeter.

Satu peralatan yang dipercayai telah dihantar ke lapangan terbang tersebut adalah sistem Dome Drone yang dibangunkan oleh Israel, yang dapat mengesan pesawat menggunakan radar. - Mirror UK

apa itu drone
Komen Weblog Ibnu HasyimSecara umum, drone merupakan salah satu teknologi canggih yang berupa kendaraan udara. Bentuknya tersebut menyerupai pesawat terbang atau juga helikopter yang dapat di operasikan tanpa dikendarai oleh awak atau pilot. 

Jika pesawat terbang di kendarai oleh pilot yang berada di dalam kabin maka drone ini memiliki pilot yang tetap tinggal di daratan dan hanya memanfaatkan fasilitas seperti remote control untuk dapat mengontrol terbang drone di udara. Oleh sebab itu banyak anggota militer yang memanfaatkan alat canggih ini untuk dapat menyelesaikan berbagai macam misi yang mempunyai resikot tinggi untuk pesawat yang dikendarai oleh pilot.

Meski drone ini pada awalnya hanya di pergunakan oleh anggota militer saja, namun rupanya di masa yang serba canggih ini, drone telah banyak digunakan oleh seluruh pihak secara meluas. Badan pemerintahan juga memanfaatkan drone untuk dapat menghubungkan intelejen dengan pertanahan. Namun saat ini untuk masyarakat awam sekalipun juga dapat menggunakan alat canggih tersebut. 

Saspek di atas guna dron di lapangan terbang UK itu sehingga 140,000 penumpang terkandas. Akhirnya saspek ditahan.


Sobat baru saja selesai membaca :

Guna Dron Di Lapangan Terbang UK, 140,000 Terkandas, Saspek Ditahan.

Cepot rasa sudah cukup pembahasan tentang Guna Dron Di Lapangan Terbang UK, 140,000 Terkandas, Saspek Ditahan. dikesempatan ini, moga saja dapat menambah informasi serta wawasan Sobat semuanya. Wookey, kita ketemu lagi di artikel berikutnya ya?.

Telah selesai dibaca: Guna Dron Di Lapangan Terbang UK, 140,000 Terkandas, Saspek Ditahan. link yang gunakan: https://cepotpost.blogspot.com/2018/12/guna-dron-di-lapangan-terbang-uk-140000.html

Subscribe to receive free email updates: