Anwar Jangan Dok Percaya Sangat Mahathir Tu!!

Anwar Jangan Dok Percaya Sangat Mahathir Tu!! - Hai Apa kabar Sobat pembaca CEPOT POST?, Cepot harap kabar Sobat baik-baik saja dan tak kurang suatu apa ya.. hehehe.. di kesempatan yang baik ini kita akan mengupas post dengan judul: Anwar Jangan Dok Percaya Sangat Mahathir Tu!!, dan sepertinya post kali ini layak dimasukan dalam kategori Artikel Berita, Artikel Kabar, Artikel Malaysia, Artikel Melayu, Artikel Ragam, Nah biar gak kelamaan, yuk langsung kita simak saja.

Judul : Anwar Jangan Dok Percaya Sangat Mahathir Tu!!
link : Anwar Jangan Dok Percaya Sangat Mahathir Tu!!

Baca juga


Anwar Jangan Dok Percaya Sangat Mahathir Tu!!Seorang penganalisis berpandangan perjanjian yang memilih Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri dan Anwar Ibrahim sebagai timbalan perdana menteri sekiranya Pakatan Harapan kembali menjadi kerajaan hanya merugikan Anwar. 

<!--more-->Awang Azman Awang Pawi dari Universiti Malaya memberitahu, Anwar patut belajar dari pengalaman silam dan jangan terlalu percaya pada kesediaan Mahathir menyerahkan kuasa kepadanya. 

Beliau mengulas laporan FMT bahawa PH sedia mengangkat Mahathir sebagai calon perdana menteri, kali ini Anwar sebagai timbalannya. 

Sumber beritahu  perkembangan itu selepas beberapa mesyuarat pimpinan PH minggu lepas.

Azman berkata sukar untuk pemerhati politik membayangkan Mahathir akan berundur.

Beliau berkata Anwar tidak rugi apa-apa sekiranya beliau menolak jawatan timbalan perdana menteri kerana bukan mudah menjadi kerajaan pada masa ekonomi yang amat mencabar.

Adalah lebih baik beliau tumpu pada mengukuhkan parti dan mengisi kekeosongan yang ditinggalkan bekas timbalan presiden Mohamed Azmin Ali dan penyokongnya.

“Buat masa ini, beliau patut tumpu menjadi ketua pembangkang yang bagus dan membuat persiapan untuk pilihan raya umum akan datang dengan mengukuhkan sokongan akar umbi.”

James Chin dari Institut Asia di Universiti Tasmania precaya perjanjian itu, sekiranya berlaku, menghala ke arah persiapan pilihan raya umum akan datang daripada perubahan kerajaan yang segera kerana PH masih perlukan jumlah sokongan yang mencukupi.

Beliau berpandangan perjanjian itu langkah ke depan bagi PH.

“Anwar ada sokongan dalam kalangan orang Melayu di bandar dan Mahathir ada sokongan dalam kalangan Melayu di luar bandar,” katanya.

Sebaliknya, cabaran paling besar bagi PH adalah “sejarah tinju bayang yang panjang” antara Mahathir dan Anwar.

“Walaupun mereka bersetuju, saya tak pasti penyokong mereka bersetuju.”

Beliau berkata perkara penting dalam sebarang aturan adalah mendapatkan sokongan ahli Parlimen Sabah dan Sarawak, dan beliau ragu-ragu Gabungan Parti Sarawak dan 18 ahli Parlimennya akan menyokong Mahathir selagi DAP sebahagian daripada PH.

Sekiranya PH kembali berkuasa, ada kemungkinan ia hanya ada majoriti tipis, menjadikan ia tidak stabil seperti Perikatan Nasional.

Ahli sains politik, Chandra Muzaffar berkata tiada jaminan PH boleh segera menggantikan PN sekali pun ia ada jumlah sokongan yang mencukupi atau berjaya menyingkir Muhyiddin Yassin menerusi undi tidak percaya.

“Sekiranya Muhyiddin tewas dalam undi percaya itu, beliau perlu menghadap Agong dan saya fikir Agong akan membubarkan Parlimen kerana Agong pernah menegur tentang mengheret negara sekali lagi ke kancah politik,” katanya.

Chandra juga ragu-ragu Agong akan sekali lagi melantik Mahathir sebagai perdana menteri kerana beliau enggan menarik balik peletakan jawatannya apabila Agong meminta beliau berbuat demikian.

“Mahathir yang memulakan kecelaruan politik ini,” katanya. “Jadi saya tak percaya raja-raja akan sekali melantiknya.”

“Saya juga tak percaya Mahathir di usia 95 tahun kembali menjadi perdana menteri buat kali ke-3 akan dapat sokongan besar rakyat.”

Laporan dipetik dari FMT


Sobat baru saja selesai membaca :

Anwar Jangan Dok Percaya Sangat Mahathir Tu!!

Cepot rasa sudah cukup pembahasan tentang Anwar Jangan Dok Percaya Sangat Mahathir Tu!! dikesempatan ini, moga saja dapat menambah informasi serta wawasan Sobat semuanya. Wookey, kita ketemu lagi di artikel berikutnya ya?.

Telah selesai dibaca: Anwar Jangan Dok Percaya Sangat Mahathir Tu!! link yang gunakan: https://cepotpost.blogspot.com/2020/06/anwar-jangan-dok-percaya-sangat.html

Subscribe to receive free email updates: