LTAT: Najib Dan Hishamuddin Meludah Ke Langit Ke?

LTAT: Najib Dan Hishamuddin Meludah Ke Langit Ke? - Hai Apa kabar Sobat pembaca CEPOT POST?, Cepot harap kabar Sobat baik-baik saja dan tak kurang suatu apa ya.. hehehe.. di kesempatan yang baik ini kita akan mengupas post dengan judul: LTAT: Najib Dan Hishamuddin Meludah Ke Langit Ke?, dan sepertinya post kali ini layak dimasukan dalam kategori Artikel Berita, Artikel Kabar, Artikel Malaysia, Artikel Melayu, Artikel Ragam, Nah biar gak kelamaan, yuk langsung kita simak saja.

Judul : LTAT: Najib Dan Hishamuddin Meludah Ke Langit Ke?
link : LTAT: Najib Dan Hishamuddin Meludah Ke Langit Ke?

Baca juga


LTAT: Najib Dan Hishamuddin Meludah Ke Langit Ke?


"Najib dan Hishamuddin mengkritik kerajaan untuk prestasi buruk LTAT ketika ini sedangkan sebenarnya masalah itu berpunca daripada mereka," kata Presiden Persatuan Patriot Kebangsaan (Patriot) dalam satu kenyataan.

Presiden Persatuan Patriot Kebangsaan (Patriot), Mohamed Arshad Raji merujuk kritikan terhadap Kementerian Pertahanan selepas ia diumumkan bahawa LTAT mempunyai keuntungan bersih sebanyak RM221 juta untuk tahun kewangan 2018, iaitu penurunan sebanyak 51.9 peratus daripada 2017.

"Terdapat tujuh penemuan penting mengenai penyelewengan dan kelemahan kewangan. Daripada jumlah itu, dua adalah kecuaian yang serius dan melibatkan ketidakcekapan yang sebelum ini diterajuibekas perdana menteri (Najib) dan bekas menteri pertahanan (Hishammuddin)," katanya.

Pihak pengurusan LTAT yang baharu sebelum ini telah melantik Ernst & Young untuk melakukan audit ke atas LTAT.

EY dilantik pada bulan Februari 2019 dan tempoh pengauditan adalah di antara Tahun Kewangan 2017 dan Tahun Kewangan 2018.

Berikut adalah pandangan Ernst & Young tentang kelemahan yang terdapat di LTAT:

1 - Perolehan tertahan (Retained Earnings) telah terjejas akibat terlebih bayar dividen
- Pulangan aset lima tahun LTAT dari TK2014 hingga TK2018 adalah lebih rendah daripada kadar dividen yang diisytiharkan.
- Ini telah menyebabkan dividen LTAT membayar pada kadar yang lebih tinggi daripada apa yang mampu.
- Untuk menguruskan keadaan ini, LTAT akan membangunkan dasar dividen yang munasabah, yang termasuk menentukan kadar pulangan minimum pelaburannya.
- LTAT kemudiannya akan mewujudkan rangka kerja peruntukan aset strategik untuk memenuhi kadar dividen yang dijangka minimum.

2 - Aset LTAT dinyatakan lebih tinggi dari apa yang ada, bagi tahun 2015 hingga 2017
- Ini disebabkan kegagalan untuk menjejaskan salah satu pelaburan besarnya apabila kebolehpulihan dana itu tidak pasti selepas penjual yang menjamin pembelian semula saham diisytiharkan muflis di Malaysia pada tahun 2015.
- Kegagalan untuk menjejaskan pelaburan telah menyebabkan lebihan aset LTAT antara 2015 dan 2017. Hasilnya, penurunan nilai sebanyak RM55 juta perlu dibuat dalam keputusan FY2018.

3 - Due Diligence tidak dilaksanakan dengan betul
- Latihan ketekunan (Due Diligence) kewangan dan teknikal tidak dilakukan oleh LTAT sebelum melabur dalam syarikat di atas. Ia bukan berdasarkan dasar dan prosedur pelaburan yang baik.

4 - Aset harta tidak terjual
- Penilaian ini juga menemui beberapa masalah dengan aset hartanah tidak terjual bernilai RM45 juta.
- Ia berkaitan dengan 88 unit kondominium yang tidak terjual sehingga Disember 2018, walaupun transaksi disiapkan dalam Tahun Kewangan 2015.
- LTAT sedang berusaha untuk mempercepat penjualan unit-unit yang belum dijual.
- Melangkah ke hadapan, LTAT dengan berhati-hati mempertimbangkan potensi pulangan dan kepakarannya sendiri dalam pembangunan hartanah.

5 - Meningkatkan risiko isu kelebihan dan kecairan sejak tahun 2014
- Terdapat banyak jualan saham yang menguntungkan dan peningkatan ketara dalam pemegangan saham LTAT Boustead Holdings Berhad dan anak syarikatnya yang disebut harga (Kumpulan BHB).
- Ini telah menyebabkan terlalu banyak tumpuan dalam segelintir syarikat di bawah stabil Kumpulan BHB.
- Pendedahan LTAT kepada BHB Group meningkat hampir 50% daripada RM2.1 bilion kepada RM3.1 bilion manakala bilangan saham berkaitan meningkat sebanyak 83% daripada 833 juta saham dalam TK2014 kepada 1.525 bilion saham dalam TK2018.
- Untuk tujuan ini, LTAT akan melaksanakan inisiatif peruntukan aset strategik seperti yang dinyatakan di atas.

6 - Dividen tertunggak daripada anak-anak syarikat yang tidak diterima
- Dividen yang tinggi yang diisytiharkan untuk TK2017 oleh beberapa syarikat subsidiari tidak dibayar sepenuhnya dan masih tertunggak sehingga tarikh ini.
- Dalam menangani ini, LTAT menilai semula keupayaan anak-anak syarikatnya untuk membayar dividen, dengan mengambil kira prestasi dan kedudukan tunai masing-masing.

7 - Kurang kawalan dalam unit amanah saham
- Amalan membeli unit amanah agar ahli menerima bonus istimewa didapati merugikan kemampuan LTAT untuk mengawal dan menguruskan Dana secara aktif.
- LTAT mahupun ahli-ahli tidak dapat menguruskan pegangan unit amanah sehingga titik persaraan.
- Melangkah ke hadapan, LTAT mungkin mempertimbangkan jalan pelaburan lain yang akan membolehkan Lembaga LTAT lebih baik memenuhi objektif utamanya.
- Laporan audit ini mendakwa, kesemua kelemahan kewangan yang dilaporkan, berlaku semasa Tan Sri Lodin Wok Kamaruddin memegang jawatan Ketua Eksekutif (CEO) LTAT.

Siapa Tan Sri Lodin tu?..
Sobat baru saja selesai membaca :

LTAT: Najib Dan Hishamuddin Meludah Ke Langit Ke?

Cepot rasa sudah cukup pembahasan tentang LTAT: Najib Dan Hishamuddin Meludah Ke Langit Ke? dikesempatan ini, moga saja dapat menambah informasi serta wawasan Sobat semuanya. Wookey, kita ketemu lagi di artikel berikutnya ya?.

Telah selesai dibaca: LTAT: Najib Dan Hishamuddin Meludah Ke Langit Ke? link yang gunakan: https://cepotpost.blogspot.com/2019/10/ltat-najib-dan-hishamuddin-meludah-ke.html

Subscribe to receive free email updates: