Anwar Tidak Perlu Sokongan PAS Untuk Ganti Dr M

Anwar Tidak Perlu Sokongan PAS Untuk Ganti Dr M - Hai Apa kabar Sobat pembaca CEPOT POST?, Cepot harap kabar Sobat baik-baik saja dan tak kurang suatu apa ya.. hehehe.. di kesempatan yang baik ini kita akan mengupas post dengan judul: Anwar Tidak Perlu Sokongan PAS Untuk Ganti Dr M, dan sepertinya post kali ini layak dimasukan dalam kategori Artikel Berita, Artikel Kabar, Artikel Malaysia, Artikel Melayu, Artikel Ragam, Nah biar gak kelamaan, yuk langsung kita simak saja.

Judul : Anwar Tidak Perlu Sokongan PAS Untuk Ganti Dr M
link : Anwar Tidak Perlu Sokongan PAS Untuk Ganti Dr M

Baca juga


Anwar Tidak Perlu Sokongan PAS Untuk Ganti Dr M


Anwar Ibrahim sememangnya tidak memerlukan sokongan PAS untuk diangkat sebagai perdana menteri kelapan selepas kesemua ahli Parlimen parti Islam itu sebulat suara memberi sokongan terbuka kepada pimpinan Dr Mahathir Mohamad untuk menerajui Putrajaya sehingga habis penggal, kata penganalisis.

Hal ini kerana, kedua-dua pihak antara presiden PKR itu dan PAS mempunyai hubungan berbentuk ‘mutual hatred’ iaitu sikap saling membenci dan tidak memerlukan satu sama lain.

“Anwar sendiri tidak memerlukan sokongan PAS untuk menjadi perdana menteri kerana beliau sudah mempunyai sokongan mencukupi daripada PH (Pakatan Harapan) selaras dengan muafakat dalaman antara pemimpin PH,” kata Kamarul Zaman Yusof ketika dihubungi.

Tambah beliau, walau apa pun yang dibuat oleh Anwar untuk memenangi hati PAS tidak akan berjaya kerana ia dilihat berpendirian untuk tidak menyokong beliau.

“Ini kerana pendirian Anwar mengenai isu agama dan kebangsaan terlalu jauh berbeza dengan pendirian PAS.

“Tambahan pula kenaikan Anwar sebagai perdana menteri adalah bergantung kepada sokongan DAP, dan tidak ada jalan untuk PAS menerima DAP,” katanya.

Minggu lalu, enam ahli Parlimen BN dan kesemua 16 ahli Parlimen PAS tampil memberi sokongan agar Mahathir meneruskan mandat sebagai perdana menteri sehingga pilihan raya umum seterusnya.

Mereka dilaporkan berkata peralihan kuasa tidak membawa sebarang manfaat kepada negara.

Sementara itu, Mohamed Mustafa Ishak turut berpandangan sama dengan mengatakan PAS masih meragui keupayaan Anwar untuk mengawal DAP dalam kerajaannya nanti.

“Atau barangkali ia adalah satu pendirian yang telah ditetapkan oleh PAS sendiri. Justeru, Anwar perlu terus berusaha memujuk PAS sekiranya sokongan PAS diperlukan olehnya,” kata beliau.

Bagaimanapun, Mohamed Mustafa tidak menolak kemungkinan PAS bersikap sedemikian kerana tersinggung dengan tuduhan oleh Anwar terhadap parti itu, terutamanya melibatkan dakwaan PAS pernah menerima dana RM90 juta dari Umno.

“PAS mungkin amat tersinggung dan kecewa dengan tuduhan yang dibuat itu,” katanya merujuk kepada dakwaan Anwar, yang juga ahli Parlimen Port Dickson dalam sebuah forum di Nilai, Negeri Sembilan, pada April lalu, mendakwa mengetahui jumlah dana yang diterima pemimpin PAS dan identiti penerima serta akan mendedahkannya dalam masa terdekat.

Dakwaan itu disambut Presiden PAS Abdul Hadi Awang yang meminta Anwar mendedahkan identiti pemimpin PAS yang didakwa menerima dana 1MDB, hasil pemberian Umno.

Untuk rekod, tiada sebarang pendedahan dibuat sehingga hari ini... lapor FMT


Sobat baru saja selesai membaca :

Anwar Tidak Perlu Sokongan PAS Untuk Ganti Dr M

Cepot rasa sudah cukup pembahasan tentang Anwar Tidak Perlu Sokongan PAS Untuk Ganti Dr M dikesempatan ini, moga saja dapat menambah informasi serta wawasan Sobat semuanya. Wookey, kita ketemu lagi di artikel berikutnya ya?.

Telah selesai dibaca: Anwar Tidak Perlu Sokongan PAS Untuk Ganti Dr M link yang gunakan: https://cepotpost.blogspot.com/2019/10/anwar-tidak-perlu-sokongan-pas-untuk.html

Subscribe to receive free email updates: