Tak Salah ucap 'Merry Christmas' -Mufti Wilayah.

Tak Salah ucap 'Merry Christmas' -Mufti Wilayah. - Hai Apa kabar Sobat pembaca CEPOT POST?, Cepot harap kabar Sobat baik-baik saja dan tak kurang suatu apa ya.. hehehe.. di kesempatan yang baik ini kita akan mengupas post dengan judul: Tak Salah ucap 'Merry Christmas' -Mufti Wilayah., dan sepertinya post kali ini layak dimasukan dalam kategori Artikel Islami, Artikel Kabar, Artikel Ragam, Nah biar gak kelamaan, yuk langsung kita simak saja.

Judul : Tak Salah ucap 'Merry Christmas' -Mufti Wilayah.
link : Tak Salah ucap 'Merry Christmas' -Mufti Wilayah.

Baca juga


Tak Salah ucap 'Merry Christmas' -Mufti Wilayah.


Hasil carian imej untuk 'Merry Christmas'


SHAH ALAM - Umat Islam dibenarkan untuk mengucapkan 'Merry Christmas', kata Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri.
Mufti Wilayah Persekutuan itu berkata, perkara itu dibenarkan kerana ia disifatkan ungkapan  tahniah kepada perayaan agama lain tanpa niat memuliakan agama mereka.

"Umat Islam boleh mengucapkan kepada orang Kristian (Merry Christmas), dengan syarat mereka tidak memuliakan agamanya," katanya ketika dihubungi, petik laporan The Star.
Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri
Beliau memetik Majlis Muzakarah Majlis Fatwa Kebangsaan Muzakarah dalam mesyuarat ke-78 dalam Hal Ehwal Islam pada 2007 yang menyimpulkan bahawa mengirim salam melalui kad, e-mel atau mesej teks kepada orang bukan Islam semasa musim perayaan mereka adalah dibenarkan, selagi ucapan itu tidak memuliakan agama lain atau menggunakan simbol agama.

"Adalah penting untuk mewujudkan kesedaran mengenai perkara ini supaya tidak timbul kekeliruan.
"Hiduplah dengan harmoni bersama orang-orang beragama lain," katanya. (SH)


Sobat baru saja selesai membaca :

Tak Salah ucap 'Merry Christmas' -Mufti Wilayah.

Cepot rasa sudah cukup pembahasan tentang Tak Salah ucap 'Merry Christmas' -Mufti Wilayah. dikesempatan ini, moga saja dapat menambah informasi serta wawasan Sobat semuanya. Wookey, kita ketemu lagi di artikel berikutnya ya?.

Telah selesai dibaca: Tak Salah ucap 'Merry Christmas' -Mufti Wilayah. link yang gunakan: https://cepotpost.blogspot.com/2018/12/tak-salah-ucap-merry-christmas-mufti.html

Subscribe to receive free email updates: