Harga Gula Merudum, Sepatutnya Kurang 50sen 1 Kg.

Harga Gula Merudum, Sepatutnya Kurang 50sen 1 Kg. - Hai Apa kabar Sobat pembaca CEPOT POST?, Cepot harap kabar Sobat baik-baik saja dan tak kurang suatu apa ya.. hehehe.. di kesempatan yang baik ini kita akan mengupas post dengan judul: Harga Gula Merudum, Sepatutnya Kurang 50sen 1 Kg., dan sepertinya post kali ini layak dimasukan dalam kategori Artikel Islami, Artikel Kabar, Artikel Ragam, Nah biar gak kelamaan, yuk langsung kita simak saja.

Judul : Harga Gula Merudum, Sepatutnya Kurang 50sen 1 Kg.
link : Harga Gula Merudum, Sepatutnya Kurang 50sen 1 Kg.

Baca juga


Harga Gula Merudum, Sepatutnya Kurang 50sen 1 Kg.Harga Gula Dunia Merudum, rejim PH Senyap-Senyap Tax rakyat.
Siapa yang untung? Kerajaan kenakan cukai kepada rakyat dalam senyap? Saudagar gula?

Harga gula di Malaysia sepatutnya mengalami penurunan selepas harga gula putih dunia menjunam. Presiden Persekutuan Persatuan Peniaga Barangan Runcit Malaysia, Hong Chee Meng berkata, kerajaan sepatutnya mengurangkan kira-kira 50 sen daripada harga jualan sekarang iaitu RM2.85 sekilogram.

Katanya, walaupun kerajaan tidak menggalakkan pengambilan gula berlebihan atas faktor kesihatan, tetapi gula masih merupakan barang keperluan harian yang penting selain menjadi bahan mentah utama untuk pelbagai jenis makanan. Beliau berkata, harga gula tempatan juga tidak harus terlalu jauh berbeza berbanding trend harga antarabangsa.

“Minuman seperti Milo dan air koko semuanya menggunakan gula. Dari kilang, kedai kopi sampailah suri rumah tangga, semuanya membeli gula,” katanya kepada China Press.

Berikutan daripadanya, beliau berharap kerajaan menurunkan harga gula selari dengan pergerakan harga dunia. Tambahnya, pengimport kini boleh membeli gula pada harga lebih rendah iaitu RM1.20 hingga RM1.30 sekilogram. Katanya, walaupun menanggung kos pengangkutan dan pembungkusan, pengimport masih boleh mendapat keuntungan jika gula dijual RM2.35 sekilogram berbanding harga semasa RM2.85.

Rujukan:
Sugar prices are the lowest in a decade, but haven’t hit bottom yet
https://www.marketwatch.com/story/sugar-prices-are-the-lowest-in-a-decade-but-have-yet-to-hit-bottom-2018-08-23
https://pakdin.my/harga-gula-dunia-merudum-rejim-ph-senyap-senyap-tax-rakyat/
Imej yang berkaitan


Sobat baru saja selesai membaca :

Harga Gula Merudum, Sepatutnya Kurang 50sen 1 Kg.

Cepot rasa sudah cukup pembahasan tentang Harga Gula Merudum, Sepatutnya Kurang 50sen 1 Kg. dikesempatan ini, moga saja dapat menambah informasi serta wawasan Sobat semuanya. Wookey, kita ketemu lagi di artikel berikutnya ya?.

Telah selesai dibaca: Harga Gula Merudum, Sepatutnya Kurang 50sen 1 Kg. link yang gunakan: https://cepotpost.blogspot.com/2018/12/harga-gula-merudum-sepatutnya-kurang.html

Subscribe to receive free email updates: