Gagal Manifesto, Analogi Salahkan Nabi, DR Ahmad Sanusi Jawab..

Gagal Manifesto, Analogi Salahkan Nabi, DR Ahmad Sanusi Jawab.. - Hai Apa kabar Sobat pembaca CEPOT POST?, Cepot harap kabar Sobat baik-baik saja dan tak kurang suatu apa ya.. hehehe.. di kesempatan yang baik ini kita akan mengupas post dengan judul: Gagal Manifesto, Analogi Salahkan Nabi, DR Ahmad Sanusi Jawab.., dan sepertinya post kali ini layak dimasukan dalam kategori Artikel Islami, Artikel Kabar, Artikel Ragam, Nah biar gak kelamaan, yuk langsung kita simak saja.

Judul : Gagal Manifesto, Analogi Salahkan Nabi, DR Ahmad Sanusi Jawab..
link : Gagal Manifesto, Analogi Salahkan Nabi, DR Ahmad Sanusi Jawab..

Baca juga


Gagal Manifesto, Analogi Salahkan Nabi, DR Ahmad Sanusi Jawab..

Imej yang berkaitan

 YB KHALID dilaporkan berkata bahawa kegagalan mereka menunaikan janji manifesto adalah disebabkan kerana terdapat halangan. Namun apabila mengaitkan perkara ini dengan Umrah Rasulullah S.A.W pada tahun Hudaibiyyah, ia adalah analogi yang tidak tepat.
Hasil carian imej untuk Analogi meletak kesalahan kepada Rasulullah S.A.W YB Khalid.
Kata Khalid: "Nabi S.A.W pun dulu pernah bawa Sahabat dari Madinah nak ke Makkah, (Baginda) berjanji nak buat umrah, tetapi dihalang. Sampai di Udaibiyah, tidak dapat. “Itu Nabi! Apalah janji manifesto yang dibuat oleh manusia biasa."
Khalid dilihat sebagai mengaitkan janji manifesto dengan Umrah Rasulullah. Analogi ini adalah tidak tepat. Ini adalah kerana, keluarnya Rasulullah S.A.W untuk menunaikan Umrah pada waktu Hudaibiyyah tersebut dikira sebagai Umrah. Perkara ini direkodkan oleh al-Imam al-Bukhari dalam Sahih-nya yang menyebutkan:
عن أنس رضى الله عنه: "أَنَّ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وآله وَسَلَّمَ اعْتَمَرَ أَرْبَعَ عُمَرٍ، كُلُّهُنَّ فِى ذِى الْقَعْدَةِ إِلَّا الَّتِى مَعَ حَجَّتِهِ: عُمْرَةً مِنَ الْحُدَيْبِيَةِ، أَوْ زَمَنَ الْحُدَيْبِيَةِ فِى ذِى الْقَعْدَةِ...
“Daripada Saidina Anas, beliau berkata: Sesungguhnya Rasulullah telah menunaikan Umrah sebanyak empat kali, kesemuanya di dalam bulan Zulqaedah melainkan Umrah yang dilakukan bersama ibadah Haji Baginda. Umrah yang pertama adalah Umrah daripada Hudaibiyyah, atau Umrah ketika waktu Hudaibiyyah pada bulan Zulqaedah…”
(HR al-Bukhari)
Dalam menghuraikan Hadis ini, al-Imam Ibn Hajar menyatakan bahawa Umrah pada hari Hudaibiyyah tersebut juga dikira sebagai salah satu Umrah yang empat yang dilakukan oleh Rasulullah. Kata Ibn Hajar:
لم تكن فسدت حتى يجب قضاؤها، بل كانت عمرة تامةً
“Umrah tersebut tidak dianggap sebagai Umrah yang rosak yang perlu diqadha. Bahkan ia adalah Umrah yang sempurna."
Atas sebab itu Umrah Hudaibiyyah dianggap sebagai Umrah yang empat yang pernah ditunaikan oleh Rasulullah seperti yang dinyatakan dalam Hadis al-Bukhari di atas.
Pendapat yang sama turut disuarakan oleh al-Imam Ibn al-Qayyim di dalam Kitabnya Zad al-Maad yang meletakkan Umrah Hudaibiyyah sebagai Umrah yang pertama Baginda setelah hijrah. Beliau seterusnya menjelaskan:
فصدَّه المشركون عن البيت فنحر البُدْن ( أي هديه من الإبل ) حيث صُدَّ بالحديبية وحلق هو وأصحابه رؤوسهم وحلّوا من إحرامهم ورجع من عامه إلى المدينة.
“Apabila Quraisyh menghalang Rasulullah, Baginda menyembelih al-Budn (unta Baginda), kemudian Rasulullah mencukur kepala, dan bertahallul dari ihram mereka dan pulang ke Madinah."
Jelas melalui huraian Ibn Hajar dan Ibn al-Qayyim ini menunjukkan bahawa Rasulullah menunaikan Umrah pada tahun Hudaibiyyah tersebut. Dakwaan yang menyatakan Rasulullah tidak menunaikan janji kerana dihalang oleh Quraysh tersebut adalah dakwaan yang tidak tepat.
Akhir sekali, janganlah kerana kesilapan kita, bebanan ini diletakkan kepada Rasulullah S.A.W.
Moga Allah merahmati kita semua.
DR AHMAD SANUSI AZMIHARAKAHDAILY 16/12/2018


Sobat baru saja selesai membaca :

Gagal Manifesto, Analogi Salahkan Nabi, DR Ahmad Sanusi Jawab..

Cepot rasa sudah cukup pembahasan tentang Gagal Manifesto, Analogi Salahkan Nabi, DR Ahmad Sanusi Jawab.. dikesempatan ini, moga saja dapat menambah informasi serta wawasan Sobat semuanya. Wookey, kita ketemu lagi di artikel berikutnya ya?.

Telah selesai dibaca: Gagal Manifesto, Analogi Salahkan Nabi, DR Ahmad Sanusi Jawab.. link yang gunakan: https://cepotpost.blogspot.com/2018/12/gagal-manifesto-analogi-salahkan-nabi.html

Subscribe to receive free email updates: