Peralihan Kuasa PM Telah Dimeterai , Dedah Anwar

Peralihan Kuasa PM Telah Dimeterai , Dedah Anwar - Hai Apa kabar Sobat pembaca CEPOT POST?, Cepot harap kabar Sobat baik-baik saja dan tak kurang suatu apa ya.. hehehe.. di kesempatan yang baik ini kita akan mengupas post dengan judul: Peralihan Kuasa PM Telah Dimeterai , Dedah Anwar, dan sepertinya post kali ini layak dimasukan dalam kategori Artikel Berita, Artikel Kabar, Artikel Malaysia, Artikel Melayu, Artikel Ragam, Nah biar gak kelamaan, yuk langsung kita simak saja.

Judul : Peralihan Kuasa PM Telah Dimeterai , Dedah Anwar
link : Peralihan Kuasa PM Telah Dimeterai , Dedah Anwar

Baca juga


Peralihan Kuasa PM Telah Dimeterai , Dedah Anwar


Peralihan kuasa Perdana Menteri daripada Tun Dr Mahathir Mohamad kepada Ahli Parlimen Port Dickson, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah terkandung dalam perjanjian dimeterai pimpinan Pakatan Harapan (PH) pada 7 Januari 2018.

Perkara itu didedahkan Anwar sendiri ketika sesi perbahasan di Dewan Rakyat hari ini.

Anwar berkata, perjanjian itu menetapkan Dr Mahathir dan isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail akan berundur daripada jawatan Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri apabila tiba masa kelak.

"Soal transisi saya sudah ulang. Pertama, bukan terletak kepada Port Dickson (Anwar) dan Langkawi (Dr Mahathir). Ini soal perjanjian yang telah ditermeterai pada 7 Januari 2018, ditandatangan oleh semua pimpinan (PH) tapi tidak ditandatangani Presiden UMNO.

"Perjanjian bahawa andai PH menang, maka Dr Mahathir akan diangkat sebagai Perdana Menteri dan (Dr) Wan Azizah sebagai Timbalan Perdana Menteri, Anwar sementara itu meringkuk dalam penjara setelah dibebaskan dan layak bertanding. Peralihan kuasa akan berlaku itu jelas," katanya.

Anwar yang juga Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) berkata demikian ketika ditanya Datuk Seri Shahidan Kassim (BN-Arau) bila isu peralihan kuasa Perdana Menteri antara beliau dan Dr Mahathir akan selesai.

Dalam sesi sama, Anwar turut menafikan bahawa Dr Wan Azizah akan kekal di kerusi Timbalan Perdana sekiranya peralihan antara beliau dan Dr Mahathir berlaku sebagaimana didakwa, sebaliknya Dr Wan Azizah akan turut berundur daripada jawatan tersebut.

“Jangan bimbang, soalnya sekarang tanya berapa lama (peralihan kuasa berlaku), perjanjian tidak menetapkan secara khusus tarikh cuma maksud itu disegerakan (peralihan kuasa). Ada yang bincang berlaku dalam satu tahun dan ada bincang berlaku selama dua tahun,” katanya.

Bagaimanapun, Anwar menjelaskan, beliau menyerahkan perkara itu kepada pimpinan PH untuk membuat keputusan.

"Mereka (pimpinan PH) putuskan, bukan keputusan saya seorang atau Langkawi (Dr Mahathir) seorang. Jadi, persepsi ini kawan-kawan tolong, bagi saya sudah selesai,” katanya lapor Sinar


Sobat baru saja selesai membaca :

Peralihan Kuasa PM Telah Dimeterai , Dedah Anwar

Cepot rasa sudah cukup pembahasan tentang Peralihan Kuasa PM Telah Dimeterai , Dedah Anwar dikesempatan ini, moga saja dapat menambah informasi serta wawasan Sobat semuanya. Wookey, kita ketemu lagi di artikel berikutnya ya?.

Telah selesai dibaca: Peralihan Kuasa PM Telah Dimeterai , Dedah Anwar link yang gunakan: http://cepotpost.blogspot.com/2019/10/peralihan-kuasa-pm-telah-dimeterai.html

Subscribe to receive free email updates: