Pak Lah, Najib Punca Kegagalan Wawasan 2020?

Pak Lah, Najib Punca Kegagalan Wawasan 2020? - Hai Apa kabar Sobat pembaca CEPOT POST?, Cepot harap kabar Sobat baik-baik saja dan tak kurang suatu apa ya.. hehehe.. di kesempatan yang baik ini kita akan mengupas post dengan judul: Pak Lah, Najib Punca Kegagalan Wawasan 2020?, dan sepertinya post kali ini layak dimasukan dalam kategori Artikel Berita, Artikel Kabar, Artikel Malaysia, Artikel Melayu, Artikel Ragam, Nah biar gak kelamaan, yuk langsung kita simak saja.

Judul : Pak Lah, Najib Punca Kegagalan Wawasan 2020?
link : Pak Lah, Najib Punca Kegagalan Wawasan 2020?

Baca juga


Pak Lah, Najib Punca Kegagalan Wawasan 2020?


Pelaksanaan dasar-dasar yang tidak sesuai dengan matlamat asal Wawasan 2020 oleh kerajaan dipimpin Perdana Menteri kelima dan keenam dianggap sebagai punca mengapa wawasan itu tidak mencapai matlamat yang diharapkan.

Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad bagaimanapun tidak menafikan terdapat juga pencapaian dalam bidang-bidang tertentu seperti bilangan profesional kini lebih ramai berbanding dahulu dan pendapatan isi rumah secara perbandingannya telah meningkat.

“Selepas 20 tahun pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB), saya telah mengumumkan Wawasan 2020 yang mengandungi satu pemikiran dan rangka kerja mengenai matlamat Malaysia menjadi sebuah negara maju mengikut acuan sendiri pada tahun 2020.

“Malangnya, walaupun kita bekerja keras siang dan malam, saya tidak fikir kita boleh mencapainya pada tahun 2020.

“Kegagalan ini berpunca daripada pelaksanaan dasar yang tidak sesuai dengan matlamat asal Wawasan 2020 oleh Kerajaan Perdana Menteri kelima dan keenam,” katanya dalam sesi soal jawab sidang Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan daripada Datuk Seri Abdul Hadi Awang, (Pas-Marang) yang bertanyakan mengenai Wawasan Kemakmuran Bersama 2021-2030.

Tambah Perdana Menteri, walaupun ekonomi negara berkembang dalam tempoh berkenaan, pengagihannya tidak seimbang di setiap peringkat kumpulan pendapatan, etnik, wilayah dan rantaian bekalan.

“Ini diburukkan lagi dengan pentadbiran Kerajaan terdahulu yang dicengkam oleh masalah ketirisan, penyalahgunaan kuasa dan rasuah,” katanya.-UTUSAN ONLINE


Sobat baru saja selesai membaca :

Pak Lah, Najib Punca Kegagalan Wawasan 2020?

Cepot rasa sudah cukup pembahasan tentang Pak Lah, Najib Punca Kegagalan Wawasan 2020? dikesempatan ini, moga saja dapat menambah informasi serta wawasan Sobat semuanya. Wookey, kita ketemu lagi di artikel berikutnya ya?.

Telah selesai dibaca: Pak Lah, Najib Punca Kegagalan Wawasan 2020? link yang gunakan: http://cepotpost.blogspot.com/2019/10/pak-lah-najib-punca-kegagalan-wawasan.html

Subscribe to receive free email updates: