Segera Rombak Kabinet, Kata Penganalisis Politik

Segera Rombak Kabinet, Kata Penganalisis Politik - Hai Apa kabar Sobat pembaca CEPOT POST?, Cepot harap kabar Sobat baik-baik saja dan tak kurang suatu apa ya.. hehehe.. di kesempatan yang baik ini kita akan mengupas post dengan judul: Segera Rombak Kabinet, Kata Penganalisis Politik, dan sepertinya post kali ini layak dimasukan dalam kategori Artikel Berita, Artikel Kabar, Artikel Malaysia, Artikel Melayu, Artikel Ragam, Nah biar gak kelamaan, yuk langsung kita simak saja.

Judul : Segera Rombak Kabinet, Kata Penganalisis Politik
link : Segera Rombak Kabinet, Kata Penganalisis Politik

Baca juga


Segera Rombak Kabinet, Kata Penganalisis Politik


Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad perlu segera melakukan rombakan Kabinet bagi mengembalikan kepercayaan rakyat terhadap Kerajaan Pakatan Harapan (PH).

Penganalisis politik dari Kolej Undang-undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof Madya Dr Ahmad Martadha Mohamed berkata, rakyat mula menilai kemampuan dan keupayaan kerajaan untuk melaksanakan manifesto semasa Pilihan Raya Umum (PRU) lalu.

“Pada pendapat saya, rombakan ini perlu dilakukan segera kerana rakyat mula menilai prestasi kerajaan yang sudah lebih setahun memerintah.

“Kebanyakan mereka sudah mula hilang kepercayaan berikutan kerajaan seolah-olah tidak mempunyai keupayaan untuk merealisasikan manifesto dan ia mempengaruhi keputusan di beberapa Pilihan Raya Kecil (PRK) apabila rakyat mula menolak calon kerajaan,” katanya kepada Sinar Harian.

Beliau berkata, barisan Kabinet sedia ada perlu dinilai semula sekiranya PH tidak mahu menjadi kerajaan sepenggal.

“Apa yang menyedihkan, tanda-tanda mereka akan melakukan kerja lebih baik tidak nampak dan barisan Kabinet yang ada sekarang ini harus ditukar kalau kita ingin melihat negara kita bergerak ke arah lebih baik.

“Dasar-dasar yang diperkenalkan barisan Kabinet sedia ada sekarang kebanyakannya tidak masuk akal dan menampakkan mereka tidak boleh menjalankan tugas yang diberikan.

“Mungkin dengan cara ‘membuang’ menteri-menteri terbabit adalah penawar untuk memulihkan kembali keyakinan rakyat yang sudah mula ‘putus harapan’ kepada Kerajaan PH,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai kenyataan Dr Mahathir yang akan menimbang untuk merombak Kabinet susulan kekalahan PH dalam PRK Tanjung Piai hujung minggu lalu.

Katanya, sebagai Perdana Menteri, beliau bertanggungjawab untuk melakukannya selepas mendengar pandangan Majlis Presiden PH.

Ahmad Martadha berkata, rombakan berkenaan tidak semestinya melibatkan semua menteri.

“Kita percaya sukar untuk Tun melakukan rombakan besar-besaran kerana ia melibatkan banyak perkara. Cuma yang penting, menteri-menteri yang ‘tidak berprestasi’ ini perlu segera ditukar dan digantikan dengan pemimpin yang jauh lebih berkaliber serta berpengalaman luas seperti Datuk Seri Mustapa Mohamed.

“Sekarang bukan lagi masa untuk beri pendedahan kepada menteri terbabit kerana mereka sudah mempunyai masa yang cukup untuk menunjukkan kewibawaan mereka. Pembaharuan ini perlu dilakukan dengan kadar segera,” katanya.

Sementara itu, Pensyarah Kanan Hal Ehwal Politik dan Antarabangsa UUM, Md Shukri Shuib berkata, rombakan Kabinet perlu dibuat untuk memperkukuhkan lagi jentera kerajaan selain meletakkan kepentingan rakyat di tempat teratas.

Katanya, ia bagi memastikan penyampaian sistem kerajaan berjalan baik walaupun pada masa landskap politik negara mungkin tidak berada pada tahap terbaik.

“Ia (rombakan) perlu segera dilakukan disebabkan prestasi PH kurang memberangsangkan menyebabkan rakyat mula hilang keyakinan. Justeru, Tun M perlu bina Kabinet baharu yang boleh mengembalikan keyakinan rakyat terhadap kerajaan dan kita percaya beliau lebih berpengalaman dalam hal ini.

“Kabinet baharu ini perlu lebih profesional dan mengutamakan menteri-menteri yang mempunyai kebolehan mentadbir, hindari tokoh yang kontroversi,” katanya.

Bagi penganalisis politik dari Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Dr Sivamurugan Pandian pula berpendapat, rombakan Kabinet adalah hak Perdana Menteri tanpa bergantung kepada maklum balas umum.

“Selepas 18 bulan memerintah, PH berhadapan dengan defisit kepercayaan dan keyakinan ke atas pemerintahan mereka. Mungkin ini masa sesuai untuk melakukan rombakan, namun semuanya bergantung kepada Tun dan besar kemungkinan ia tidak melibatkan semua kementerian.

“Jika rombakan ini berlaku, mungkin Tun boleh mempertimbangkan pelantikan semula pemimpin yang pernah menganggotai Kabinet sebelum ini atau tokoh-tokoh yang dilantik sebagai Senator untuk membarisi Kabinet baharu,” katanya.

INFO:

Antara kementerian yang perlu dikekalkan:

• Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat

• Kementerian Dalam Negeri

• Kementerian Pengangkutan

• Kementerian Luar Negeri

Antara kementerian yang perlu dirombak:

• Kementerian Pembangunan Luar Bandar

• Kementerian Sumber Manusia

• Kementerian Belia dan Sukan

• Kementerian Pembangunan Usahawan

• Kementerian Pendidikan

• Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Agama)

• Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Perpaduan Negara dan Kesejahteraan Sosial)

Laporan dipetik dari Astro AwaniSobat baru saja selesai membaca :

Segera Rombak Kabinet, Kata Penganalisis Politik

Cepot rasa sudah cukup pembahasan tentang Segera Rombak Kabinet, Kata Penganalisis Politik dikesempatan ini, moga saja dapat menambah informasi serta wawasan Sobat semuanya. Wookey, kita ketemu lagi di artikel berikutnya ya?.

Telah selesai dibaca: Segera Rombak Kabinet, Kata Penganalisis Politik link yang gunakan: http://cepotpost.blogspot.com/2019/11/segera-rombak-kabinet-kata-penganalisis.html

Subscribe to receive free email updates: