Mustahil Undi Tidak Percaya Terhadap Tun M

Mustahil Undi Tidak Percaya Terhadap Tun M - Hai Apa kabar Sobat pembaca CEPOT POST?, Cepot harap kabar Sobat baik-baik saja dan tak kurang suatu apa ya.. hehehe.. di kesempatan yang baik ini kita akan mengupas post dengan judul: Mustahil Undi Tidak Percaya Terhadap Tun M, dan sepertinya post kali ini layak dimasukan dalam kategori Artikel Berita, Artikel Kabar, Artikel Malaysia, Artikel Melayu, Artikel Ragam, Nah biar gak kelamaan, yuk langsung kita simak saja.

Judul : Mustahil Undi Tidak Percaya Terhadap Tun M
link : Mustahil Undi Tidak Percaya Terhadap Tun M

Baca juga


Mustahil Undi Tidak Percaya Terhadap Tun M


Cadangan untuk melakukan undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad adalah mustahil.

>!--more-->Penganalisis politik Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Dr Sivamurugan Pandian berkata, proses berkenaan bukan mudah kerana ia memberi kesan kepada politik negara.

“Proses undi tidak percaya tidak semudah itu dan saya percaya Yang Dipertua Dewan Rakyat juga arif mengenai kesannya.

“Undi tidak percaya perlu dibawa seseorang namun dalam isu ini siapa yang mahu melakukannya? Jika dibawa sekalipun, ia tidak akan berlaku dengan mudah. Ada proses yang panjang dan perdebatan serta diakhiri dengan undian.

“Yang di-Pertuan Agong perlu memberi perkenan sekiranya ia berlaku dan beberapa langkah perlu diambil untuk memastikan ia berlaku secara tersusun, licin dan lancar,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian semalam.

Beliau berkata demikian merujuk kepada pertemuan Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) dengan Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali di Putrjaya malam kelmarin yang ada kaitan dengan usaha untuk melakukan undi tidak percaya kepada Dr Mahathir supaya peralihan kuasa Perdana Menteri diserahkan kepada Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Sementara itu, Sivamurugan berkata, isu pertukaran pemimpin tidak semestinya melalui undi tidak percaya.

“Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH) juga boleh membuat ketetapan atau satu tempoh masa transasi diberikan sebagaimana dari Tun Mahathir kepada Tun Abdullah Ahamd Badawi sebelum ini," katanya.

Sementara itu, penganalisis politik daripada Universiti Malaya (UM), Prof Madya Dr Awang Azman Awang Pawi pula berpendapat tiada keperluan untuk melakukan undi tidak percaya atau pembubaran Parlimen seperti diminta pembangkang.

“Sekarang tidak timbul usaha undi tidak percaya atau bubarkan Parlimen sebab tiada keperluan yang khusus. Cara terbaik ialah melalui peralihan kuasa secara terhormat dan mengikut pelan peralihan sedia ada.

“UMNO tidak perlu campur tangan dalam rumah tangga PH sebaliknya fokus kepada parti, bermuhasabah dan menggunakan peluang diberikan rakyat sebaik-baiknya,” katanya lapor Sinar


Sobat baru saja selesai membaca :

Mustahil Undi Tidak Percaya Terhadap Tun M

Cepot rasa sudah cukup pembahasan tentang Mustahil Undi Tidak Percaya Terhadap Tun M dikesempatan ini, moga saja dapat menambah informasi serta wawasan Sobat semuanya. Wookey, kita ketemu lagi di artikel berikutnya ya?.

Telah selesai dibaca: Mustahil Undi Tidak Percaya Terhadap Tun M link yang gunakan: http://cepotpost.blogspot.com/2019/11/mustahil-undi-tidak-percaya-terhadap.html

Subscribe to receive free email updates: