Polis Sri Lanka Dedah Identiti 9 Penyerang. Semuanya Islam?

Polis Sri Lanka Dedah Identiti 9 Penyerang. Semuanya Islam? - Hai Apa kabar Sobat pembaca CEPOT POST?, Cepot harap kabar Sobat baik-baik saja dan tak kurang suatu apa ya.. hehehe.. di kesempatan yang baik ini kita akan mengupas post dengan judul: Polis Sri Lanka Dedah Identiti 9 Penyerang. Semuanya Islam?, dan sepertinya post kali ini layak dimasukan dalam kategori Artikel Islami, Artikel Kabar, Artikel Ragam, Nah biar gak kelamaan, yuk langsung kita simak saja.

Judul : Polis Sri Lanka Dedah Identiti 9 Penyerang. Semuanya Islam?
link : Polis Sri Lanka Dedah Identiti 9 Penyerang. Semuanya Islam?

Baca juga


Polis Sri Lanka Dedah Identiti 9 Penyerang. Semuanya Islam?

Polis Sri Lanka dedah identiti sembilan penyerang
Kumpulan terbabit menempatkan seorang pengebom bunuh diri di setiap lokasi serangan kecuali Hotel Shangri-La di mana ia adalah dua pengeboman bunuh diri. - Gambar fail


COLOMBO: Polis Sri Lanka pada Rabu menamakan sembilan individu yang mendalangi siri serangan bunuh diri yang meragut 253 nyawa pada 14 April lalu.

Jurucakap polis, Ruwan Gunasekera menegaskan pihak berkuasa akan menggunakan kuasa undang-undang antikeganasan untuk merampas aset mereka.

Beliau mengesahkan dua hotel mewah dibom dua adik-beradik daripada keluarga kaya yang menjalankan perniagaan rempah di negara itu.
Menurutnya, kumpulan terbabit menempatkan seorang pengebom bunuh diri di setiap lokasi serangan kecuali Hotel Shangri-La di mana ia adalah dua pengeboman bunuh diri.

Salah seorang pengebom bunuh diri adalah Zaharan Hashim yang merupakan ketua kumpulan militan tempatan, National Thowheeth Jama'ath (NTJ).

"Dia melakukan serangan itu bersama Ilham Ahmed Mohamed Ibrahim manakala abangnya, Inshaf Ahmed adalah individu bertanggungjawab yang mengebom Hotel Cinnamon Grand," jelasnya.

Sementara itu, hotel ketiga, Hotel Kingsbury dibom oleh lelaki dikenal pasti sebagai Mohamed Azzam Mubarak Mohamed.

"Isterinya kini ditahan polis. Gereja St Anthony pula diserang Ahmed Muaz manakala penyerang Gereja St Sebastian adalah Mohamed Hashtun. Gerejak Christian Zion di Batticola pula diserang Mohamed Nasser Mohamed Asad," tambahnya lagi.

Seorang lagi lelaki, Abdul Latif Jameel Mohammed bagaimanapun gagal meletupkan bom di Hotel De Luxe dan alat letupan itu hanya meletup di sebuah rumah tamu berhampiran ibu negara.

Tidak lama selepas serangan tersebut, Fathima Ilham yang merupakan isteri kepada salah seorang adik-beradik itu didakwa meletupkan dirinya dan turut meragut lima nyawa termasuk tiga anggota polis yang menyerbu kediaman keluarga terbabit di Colombo. - AgensiSobat baru saja selesai membaca :

Polis Sri Lanka Dedah Identiti 9 Penyerang. Semuanya Islam?

Cepot rasa sudah cukup pembahasan tentang Polis Sri Lanka Dedah Identiti 9 Penyerang. Semuanya Islam? dikesempatan ini, moga saja dapat menambah informasi serta wawasan Sobat semuanya. Wookey, kita ketemu lagi di artikel berikutnya ya?.

Telah selesai dibaca: Polis Sri Lanka Dedah Identiti 9 Penyerang. Semuanya Islam? link yang gunakan: http://cepotpost.blogspot.com/2019/05/polis-sri-lanka-dedah-identiti-9.html

Subscribe to receive free email updates: