Daim: PH Perlu 6 Bulan Lagi Pulihkan Negara. Belum Tentu...

Daim: PH Perlu 6 Bulan Lagi Pulihkan Negara. Belum Tentu... - Hai Apa kabar Sobat pembaca CEPOT POST?, Cepot harap kabar Sobat baik-baik saja dan tak kurang suatu apa ya.. hehehe.. di kesempatan yang baik ini kita akan mengupas post dengan judul: Daim: PH Perlu 6 Bulan Lagi Pulihkan Negara. Belum Tentu..., dan sepertinya post kali ini layak dimasukan dalam kategori Artikel Islami, Artikel Kabar, Artikel Ragam, Nah biar gak kelamaan, yuk langsung kita simak saja.

Judul : Daim: PH Perlu 6 Bulan Lagi Pulihkan Negara. Belum Tentu...
link : Daim: PH Perlu 6 Bulan Lagi Pulihkan Negara. Belum Tentu...

Baca juga


Daim: PH Perlu 6 Bulan Lagi Pulihkan Negara. Belum Tentu...

PH perlukan enam bulan lagi untuk pulih negara - Daim

KUALA TERENGGANU: Kerajaan Pakatan Harapan (PH) memerlukan enam bulan lagi untuk memulihkan negara selepas mengambil alih pentadbiran Mei tahun lalu, kata Pengerusi Majlis Penasihat Kerajaan, Tun Daim Zainuddin.

Beliau berkata dalam tempoh itu, PH perlu berdepan dengan rakyat dan memberi penerangan yang tepat terutama dalam hal ekonomi agar mereka faham situasi semasa.

Katanya kekalahan PH dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) di Dewan Undangan Negeri (DUN) Rantau, Negeri Sembilan pada Sabtu juga adalah cabaran yang harus ditangani memandangkan rakyat tidak mampu bersabar dengan situasi semasa.


"Saya rasa kerajaan perlu tempoh masa enam bulan lagi untuk membetulkan keadaan bukan sahaja tumpu kepada pembangunan ekonomi, tetapi pelbagai isu. Ini rakyat perlu faham," katanya kepada pemberita selepas Program Bicara Darul Iman yang turut dihadiri Menteri Besar, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar, di sini pada Ahad.

Daim berkata walaupun memahami rakyat mahu melihat perubahan, namun kerajaan mempunyai tanggungjawab untuk meneliti dan menimbang sebaik mungkin sesuatu isu termasuk berhubung kedudukan ekonomi dan kewangan negara.

"Kerajaan banyak masalah... fikir tentang keselamatan, hubungan luar dan pertahanan... esok (kemudian nanti) kalau jadi apa-apa, rakyat marah kerajaan juga. Nak turunkan harga barang tu memang boleh... kita buat kajian macam mana nak turunkan harga. Insyaallah tak lama lagi akan turun, saya ingat dalam masa enam bulan lagi banyak perkara akan jadi lebih stabil," katanya.

Beliau turut mengaitkan kekalahan PH di PRK DUN Rantau semalam mungkin sebahagian manifestasi kemarahan rakyat terhadap kerajaan disebabkan kenaikan harga barang yang puncanya tidak diketahui oleh rakyat.

Ditanya sama ada persepsi rakyat terhadap prestasi kerajaan akan bertambah baik pada masa akan datang, beliau berkata ia akan berlaku sebaik sahaja kerajaan dapat menyelesaikan permasalahan rakyat seperti kenaikan kos sara hidup dan melaksanakan janji-janji manifesto pada Pilihan Raya Umum Ke-14 yang lalu.

"Bukannya susah hendak terangkan kepada rakyat. Kalau tak boleh buat cakap tak boleh buat. Bagi tahu kepada rakyat apa sebab tak boleh buat (sesuatu perkara), mesti ada sebab. Takkan kalau boleh buat tapi kerajaan tak nak buat, itu yang penting untuk dijelaskan kepada rakyat," katanya.
-- BERNAMA


Komen Weblog Ibnu Hasym: PH perlukan enam bulan lagi untuk pulihkan negara, kata Daim. Itupun 'pulih' menurut PH, belum tentu lagi menurut syariat, kebenaran dan keadilan Islam..


Sobat baru saja selesai membaca :

Daim: PH Perlu 6 Bulan Lagi Pulihkan Negara. Belum Tentu...

Cepot rasa sudah cukup pembahasan tentang Daim: PH Perlu 6 Bulan Lagi Pulihkan Negara. Belum Tentu... dikesempatan ini, moga saja dapat menambah informasi serta wawasan Sobat semuanya. Wookey, kita ketemu lagi di artikel berikutnya ya?.

Telah selesai dibaca: Daim: PH Perlu 6 Bulan Lagi Pulihkan Negara. Belum Tentu... link yang gunakan: http://cepotpost.blogspot.com/2019/04/daim-ph-perlu-6-bulan-lagi-pulihkan.html

Subscribe to receive free email updates: