Metana: K'jaan PH Johor Lemah &Gagal

Metana: K'jaan PH Johor Lemah &Gagal - Hai Apa kabar Sobat pembaca CEPOT POST?, Cepot harap kabar Sobat baik-baik saja dan tak kurang suatu apa ya.. hehehe.. di kesempatan yang baik ini kita akan mengupas post dengan judul: Metana: K'jaan PH Johor Lemah &Gagal, dan sepertinya post kali ini layak dimasukan dalam kategori Artikel Islami, Artikel Kabar, Artikel Ragam, Nah biar gak kelamaan, yuk langsung kita simak saja.

Judul : Metana: K'jaan PH Johor Lemah &Gagal
link : Metana: K'jaan PH Johor Lemah &Gagal

Baca juga


Metana: K'jaan PH Johor Lemah &Gagal


KESAN dari pencemaran Sungai Kim Kim telah menjadi satu malapetaka yang mengakibatkan insiden terburuk hingga menyebabkan ancaman bahaya kepada kehidupan manusia di Daerah Seri Alam. Tragiknya, setelah seminggu berlalu, radius kawasan tersebarnya toksik gas metana terhasil dari sisa pembuangan industri itu semakin luas, malah memakan ramai mangsa terutama para pelajar sekolah.
Sehingga semalam angka terlibat telah meningkat mendadak apabila 207 mangsa direkodkan dengan 29 mangsa dirujuk ke Klinik Kesihatan, 77 mangsa ke Hospital Sultan Ismail dan 35 ditahan di wad. Turut membimbangkan apabila empat mangsa terpaksa dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU). Angka ditahan di wad biasa dan ICU ini tidak termasuk mangsa gelombang pertama.
Terkini dimaklumkan, jumlah tersebut telah meningkat lagi kepada seramai 566 mangsa melibatkan kalangan orang awam dan pelajar. Manakala sebanyak 16 sekolah terpaksa diarahkan tutup serta menghentikan sesi akademik. Namun, Kerajaan PH Negeri Johor hanya mengumumkan mesyuarat berkaitan dan mengaku telah menangkap tiga suspek berkaitan kes ini.
Pun begitu, Mesyuarat Jawatankuasa Bencana Alam dan Mesyuarat Pengaktifan Jawatankuasa Kerja bagi menangani kejadian ini dilihat sama sekali gagal membendung keresahan rakyat. Malah, perkembangan yang berlaku menunjukkan kelemahan amat ketara khususnya Exco berkenaan iaitu Dr Sahruddin Jamal, seolah teraba-raba untuk menggerakkan tindakan operasi yang sepatutnya.
Walhal isu pencemaran tersebut telah sering dibangkitkan penduduk, tetapi reaksi pihak kerajaan seakan enak nyenyak tidur. Tidak hairanlah jika Sultan Johor, Tuanku Sultan Ibrahim Sultan Iskandar turut murka dengan kejadian yang berlaku. Oleh itu selaku Exco bertanggungjawab, Dr Sahruddin sewajarnya meletakkan jawatan atas kelemahan dan kegagalan melaksanakan tindakan menangani tragedi.
Kami juga mengesyorkan agar segera dibentuk Jawatankuasa Khas Bertindak Persekutuan untuk membantu menangani masalah ini dengan lebih berkesan. Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Yeo Bee Yin yang mungkin masih sibuk dengan majlis perkahwinannya diminta supaya secepatnya meneliti isu ini secara lebih dekat, apatah lagi beliau merupakan Ahli Parlimen Bakri.
"Islam Memimpin"
"Terus Mara"
NAZMAN CHE IBERAHIM
Pengerusi
Lajnah Alam Sekitar
Dewan Pemuda PAS Malaysia - HARAKAHDAILY 13/3/2019


Sobat baru saja selesai membaca :

Metana: K'jaan PH Johor Lemah &Gagal

Cepot rasa sudah cukup pembahasan tentang Metana: K'jaan PH Johor Lemah &Gagal dikesempatan ini, moga saja dapat menambah informasi serta wawasan Sobat semuanya. Wookey, kita ketemu lagi di artikel berikutnya ya?.

Telah selesai dibaca: Metana: K'jaan PH Johor Lemah &Gagal link yang gunakan: http://cepotpost.blogspot.com/2019/03/metana-kjaan-ph-johor-lemah.html

Subscribe to receive free email updates: