Bandaraya Pelancongan. Patut Jadi Begini, 2 Tong Sampah? Oh PH?

Bandaraya Pelancongan. Patut Jadi Begini, 2 Tong Sampah? Oh PH? - Hai Apa kabar Sobat pembaca CEPOT POST?, Cepot harap kabar Sobat baik-baik saja dan tak kurang suatu apa ya.. hehehe.. di kesempatan yang baik ini kita akan mengupas post dengan judul: Bandaraya Pelancongan. Patut Jadi Begini, 2 Tong Sampah? Oh PH?, dan sepertinya post kali ini layak dimasukan dalam kategori Artikel Islami, Artikel Kabar, Artikel Ragam, Nah biar gak kelamaan, yuk langsung kita simak saja.

Judul : Bandaraya Pelancongan. Patut Jadi Begini, 2 Tong Sampah? Oh PH?
link : Bandaraya Pelancongan. Patut Jadi Begini, 2 Tong Sampah? Oh PH?

Baca juga


Bandaraya Pelancongan. Patut Jadi Begini, 2 Tong Sampah? Oh PH?

Bukit Malut hampir ditenggelami lautan sampah
Bukit Malut hampir 'ditenggelami' sampah, apabila sisa buangan itu langsung tidak diuruskan dengan baik. - Astro AWANI/Salim Aziz

Bukit Malut hampir ditenggelami lautan sampah
LANGKAWI: Bukit Malut di Langkawi, Kedah, sekali lagi berdepan episod baharu yang juga berkait dengan kebersihan iaitu sampah.

Ibarat tiada 'kunjungan' penguatkuasa ke sana, Bukit Malut yang terletak kira-kira 8 kilometer dari Pekan Kuah, hampir 'ditenggelami' sampah, apabila sisa buangan itu langsung tidak diuruskan dengan baik.

Bahkan menurut penduduk, tong sampah yang dibekalkan 'hanya sekadar ada'.

Tinjauan Astro AWANI pada Isnin jelas kelihatan sampah berselerakan serta tidak dikutip.

Sampah sarap dari sisa buangan bahan domestik juga sudah tidak terlindung dan jelasnya makin ketara.


Hanya ada dua tong sampah di hujung jalan besar, yang jika dihitung saiz tong sampah itu, tidak cukup untuk menampung jumlah penduduk yang sedia ada.

Menurut Ketua Kampung Kampung Datuk Haji Hassan Bulat, Ishak Hassan, isu sampah di Bukit Malut ini bukan sesuatu yang baharu.

"Saya minta tolonglah kepada pihak berwajib supaya ambil tindakan yang sewajarnya.

"Kami minta sediakan satu tong sampah bagi setiap 100 rumah di sini," ujarnya.

Penduduk juga meminta pihak berkaitan terutamanya Majlis Perbandaran Langkawi Bandaraya Pelancongan (MPLBP) mengambil tindakan segara untuk selesaikan masalah mereka.

Sementara itu Yang Dipertua MPLBP, Abdul Bari Abdullah menjelaskan perkhidmatan menyelia dan mengurus sampah di kawasan Bukit Malut adalah di bawah tanggungjawab Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal.

"Sebenarnya saya ingin maklumkan di sini bahawa kawasan penempatan Bukit Malut adalah berada di luar daripada kawasan perkhidmatan MPLBP.

"Walaubagaimanapun syarikat konsesi yang telah dilantik oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, di bawah seliaan Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal telah pun menyediakan dan mengadakan dua tempat tong berpusat bagi kawasan tersebut," jelasnya.

Pihaknya turut meminta kerjasama dari semua pihak di kawasan terbabit untuk sama-sama membuang sampah di tempat yang telah ditetapkan.

Abdul Bari juga berjanji akan mendapatkan maklum balas daripada pihak syarikat konsesi yang dilantik berhubung isu berkenaan. (AA)Komen Weblog Ibnu Hasyim: Langkawi Bandaraya Pelancongan. Patut jadi macam gambar di atas kerana cuma ada 2 tong sampah? Oh PH, barangkali sampah zaman pentadbiran BN dulu kuut!


Sobat baru saja selesai membaca :

Bandaraya Pelancongan. Patut Jadi Begini, 2 Tong Sampah? Oh PH?

Cepot rasa sudah cukup pembahasan tentang Bandaraya Pelancongan. Patut Jadi Begini, 2 Tong Sampah? Oh PH? dikesempatan ini, moga saja dapat menambah informasi serta wawasan Sobat semuanya. Wookey, kita ketemu lagi di artikel berikutnya ya?.

Telah selesai dibaca: Bandaraya Pelancongan. Patut Jadi Begini, 2 Tong Sampah? Oh PH? link yang gunakan: http://cepotpost.blogspot.com/2019/03/bandaraya-pelancongan-patut-jadi-begini.html

Subscribe to receive free email updates: