9 Suspek Terlibat Pengganas Ditangkap - KPN

9 Suspek Terlibat Pengganas Ditangkap - KPN - Hai Apa kabar Sobat pembaca CEPOT POST?, Cepot harap kabar Sobat baik-baik saja dan tak kurang suatu apa ya.. hehehe.. di kesempatan yang baik ini kita akan mengupas post dengan judul: 9 Suspek Terlibat Pengganas Ditangkap - KPN, dan sepertinya post kali ini layak dimasukan dalam kategori Artikel Islami, Artikel Kabar, Artikel Ragam, Nah biar gak kelamaan, yuk langsung kita simak saja.

Judul : 9 Suspek Terlibat Pengganas Ditangkap - KPN
link : 9 Suspek Terlibat Pengganas Ditangkap - KPN

Baca juga


9 Suspek Terlibat Pengganas Ditangkap - KPN

Sembilan suspek terlibat kumpulan pengganas ditangkap - KPN

KUALA LUMPUR: Seramai sembilan suspek terbabit dalam kumpulan pengganas ditahan antara 2 hingga 9 Februari lalu.

Penahanan dibuat Bahagian Counter Terrorism cawangan khas Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam operasi di sekitar Lembah Klang dan Sarawak.

Menurut Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun, tangkapan membabitkan dua warganegara Malaysia, enam warganegara Mesir dan seorang warganegara Tunisia yang disifatkan sebagai 'pejuang keganasan warga asing'.


"Penyusupan masuk 'foreign terrorist fighters' ke negara ini harus dipandang serius terutamanya setelah kekalahan kumpulan Islamic State di Syria dan Iraq.

"Kehadiran 'foreign terrorist fighters' di Malaysia juga boleh menjadikan negara ini sebagai pangkalan untuk menyerang negara-negara ketiga atau melancarkan serangan di Malaysia," katanya dalam satu kenyataan hari ini. 

Operasi tersebut dilancarkan selepas Bahagian Counter Terrorism terima maklumat risikan daripada agensi perisikan asing. Foto ihsan PDRM
Warga asing yang terlibat telah diusir ke negara asal dan disenarai hitamkan daripada memasuki Malaysia. Foto ihsan PDRM
Polis mengesyaki anggota kumpulan pengganas ini terlibat dalam rancangan untuk melancarkan serangan berskala besar di beberapa buah negara. Foto ihsan PDRM
Mohamad Fuzi berkata, operasi tersebut dilancarkan selepas Bahagian Counter Terrorism menerima maklumat risikan daripada agensi perisikan asing.

“Anggota kumpulan pengganas ini disyaki terlibat dalam rancangan untuk melancarkan serangan berskala besar di beberapa buah negara.


“Lima suspek warganegara Mesir mengaku sebagai ahli Ikhwanul Muslimin yang bertindak sebagai fasilitator dalam menyediakan kemudahan penginapan dan pengangkutan kepada anggota Ansar Al-Shariah Al-Tunisia.

“Hasil siasatan mendapati kumpulan ini  cuba menjadikan Malaysia sebagai destinasi transit dan pangkalan logistik,” katanya.

Jelas Mohamad Fuzi, kesemua yang ditangkap disyaki melakukan kesalahan di bawah Bab VIA – kesalahan berkaitan dengan keganasan, Kanun Keseksaan (Akta 574) dan disiasat mengikut prosedur di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Akta 747).

Manakala warga asing telah diusir ke negara asal dan disenarai hitamkan daripada memasuki Malaysia di bawah Seksyen 9(1) Akta Imigresen 1959/63.(AA)


Sobat baru saja selesai membaca :

9 Suspek Terlibat Pengganas Ditangkap - KPN

Cepot rasa sudah cukup pembahasan tentang 9 Suspek Terlibat Pengganas Ditangkap - KPN dikesempatan ini, moga saja dapat menambah informasi serta wawasan Sobat semuanya. Wookey, kita ketemu lagi di artikel berikutnya ya?.

Telah selesai dibaca: 9 Suspek Terlibat Pengganas Ditangkap - KPN link yang gunakan: http://cepotpost.blogspot.com/2019/03/9-suspek-terlibat-pengganas-ditangkap.html

Subscribe to receive free email updates: