Jenayah Seksual Kanak2, Lagi Didik Seks Di Sekolah. Seks Islam?

Jenayah Seksual Kanak2, Lagi Didik Seks Di Sekolah. Seks Islam? - Hai Apa kabar Sobat pembaca CEPOT POST?, Cepot harap kabar Sobat baik-baik saja dan tak kurang suatu apa ya.. hehehe.. di kesempatan yang baik ini kita akan mengupas post dengan judul: Jenayah Seksual Kanak2, Lagi Didik Seks Di Sekolah. Seks Islam?, dan sepertinya post kali ini layak dimasukan dalam kategori Artikel Islami, Artikel Kabar, Artikel Ragam, Nah biar gak kelamaan, yuk langsung kita simak saja.

Judul : Jenayah Seksual Kanak2, Lagi Didik Seks Di Sekolah. Seks Islam?
link : Jenayah Seksual Kanak2, Lagi Didik Seks Di Sekolah. Seks Islam?

Baca juga


Jenayah Seksual Kanak2, Lagi Didik Seks Di Sekolah. Seks Islam?

Jangan abai pendidikan seks di sekolah - Teo Nie Ching
Teo Nie Ching disambut oleh murid Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Subramaniya Barathee, Gelugor semasa melawat tapak projek pembinaan bangunan tambahan sekolah berkenaan, 22 Feb, 2019. --fotoBERNAMA

Jangan abai pendidikan seks di sekolah - Teo Nie Ching
GEORGE TOWN: Guru-guru diminta tidak mengabaikan pendidikan seks di sekolah dalam usaha menangani jenayah seksual dalam kalangan kanak-kanak.

Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching berkata, buat masa ini pendidikan seks diajar di peringkat prasekolah hingga sekolah menengah di bawah sukatan mata pelajaran Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan (PJPK).

Katanya, elemen pendidikan seks di dalam mata pelajaran PJPK adalah penting untuk mengajar kanak-kanak tentang keselamatan diri terutamanya apabila berhadapan dengan gangguan seksual.

"Saya harap guru-guru tidak memandang subjek itu sebagai sesuatu yang remeh dan menggantikannya dengan mata pelajaran lain. Tolong jangan buat begitu," katanya.

Mengulas lanjut, beliau berkata ia tidak dilabelkan sebagai pendidikan seks berikutan konotasi negatif istilah itu, justeru dimasukkan ke dalam mata pelajaran PJPK.

Justeru bermula di peringkat prasekolah, kanak-kanak perlu diajar cara untuk membezakan antara sentuhan yang selamat atau tidak, bagi melindungi mereka daripada menjadi mangsa seksual.

"Saya membaca artikel yang mengatakan Malaysia 'hotspot' untuk jenayah seksual terutamanya terhadap kanak-kanak.

"Jadi, kita mesti ajar anak-anak kita. Kita perlu mencari cara atau idea (untuk ajar) tentang sentuhan selamat atau tidak selamat, sentuhan selesa atau tidak selesa.

"Ia belum terlambat. Jika (gangguan seksual) berlaku kepada mereka, mereka tahu bagaimana untuk membezakannya," kata Nie Ching selepas mengadakan lawatan di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) Subramaniye Barathee di Gelugor, Pulau Pinang pada Jumaat.

Beliau berkata, pihaknya telah mengadakan pertemuan dengan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat serta beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) bagi membincangkan sukatan mata pelajaran tersebut.

Tambahnya, kurikulum PJPK sekarang akan turut dikaji semula dan dikemaskini agar sesuai dengan keadaan semasa. (AA)


Komen Weblog Ibnu Hasyim: Bagaimana seks cara Islam di blog ini? Lihat dalam artikel-artikel terdahulu dan seterusnya.


Sobat baru saja selesai membaca :

Jenayah Seksual Kanak2, Lagi Didik Seks Di Sekolah. Seks Islam?

Cepot rasa sudah cukup pembahasan tentang Jenayah Seksual Kanak2, Lagi Didik Seks Di Sekolah. Seks Islam? dikesempatan ini, moga saja dapat menambah informasi serta wawasan Sobat semuanya. Wookey, kita ketemu lagi di artikel berikutnya ya?.

Telah selesai dibaca: Jenayah Seksual Kanak2, Lagi Didik Seks Di Sekolah. Seks Islam? link yang gunakan: http://cepotpost.blogspot.com/2019/02/jenayah-seksual-kanak2-lagi-didik-seks.html

Subscribe to receive free email updates: