Gempar! Lebih RM22J Dana Tabung Haji Untuk Politik

Gempar! Lebih RM22J Dana Tabung Haji Untuk Politik - Hai Apa kabar Sobat pembaca CEPOT POST?, Cepot harap kabar Sobat baik-baik saja dan tak kurang suatu apa ya.. hehehe.. di kesempatan yang baik ini kita akan mengupas post dengan judul: Gempar! Lebih RM22J Dana Tabung Haji Untuk Politik, dan sepertinya post kali ini layak dimasukan dalam kategori Artikel Islami, Artikel Kabar, Artikel Ragam, Nah biar gak kelamaan, yuk langsung kita simak saja.

Judul : Gempar! Lebih RM22J Dana Tabung Haji Untuk Politik
link : Gempar! Lebih RM22J Dana Tabung Haji Untuk Politik

Baca juga


Gempar! Lebih RM22J Dana Tabung Haji Untuk Politik

Hasil carian imej untuk tabung haji

SHAH ALAM - Lembaga Tabung Haji (TH) mendedahkan dana lebih RM22 juta digunakan untuk tujuan politik pada tahun lalu.
Difahamkan perkara ini timbul hasil siasatan dalaman pertama pengurusan baharu yang dilantik Julai 2018 terhadap transaksi lalu.
Dalam satu kenyataan, TH berkata pemegang amanah Program Yayasan Tabung Haji (YTH) ketika itu termasuk bekas Pengerusinya, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim dan bekas Ketua Pegawai Eksekutif, Tan Sri Ismee Ismail.
Sehubungan itu, TH telah membuat laporan polis hari ini.
Laporan pertama melibatkan YTH 2017 di mana dana lebih RM22 juta telah dikeluarkan untuk aktiviti yang mempunyai kecenderungan politik.
"Ia bertentangan dengan Memorandum dan Artikel Persatuan YTH," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.
Menurutnya, selain Azeez dan Ismee dua lagi individu turut bertindak sebagai pemegang amanah YTH iaitu bekas Ketua Pegawai Eksekutif, Datuk Seri Johan Abdullah; Ketua Pegawai Operasi, Datuk Adi Azuan dan Ketua Pegawai Kewangan, Datuk Rozaida Omar.
Menurut kenyataan itu, TH telah menyumbang RM7 juta kepada YTH yang ditubuhkan tahun 2016 untuk bantuan kemanusiaan dan golongan kurang berkemampuan serta miskin itu.
TH turut membuat laporan polis berhubung penjualan saham pada tahun 2012.
"Ini berhubung salah nyata dan menyembunyikan maklumat penting melibatkan penjualan salam TH sebanyak 95 peratus salam PT TH Indo Plantations yang dipegang oleh dua anak syarikat, TH Indopalms Sdn Bhd dan TH Indo Industries Sdn Bhd kepada PT Borneo Pacific dengan harga AS$910 juta.
"Laporan dibuat ke atas Ismee, Penasihat Undang-undang, Hazlina Mohd Khalid dan Pengurus Besar Kanan Perkhidmatan Korporat dan Harta Tanah, Rifina Md Ariff," katanya.(SH)Sobat baru saja selesai membaca :

Gempar! Lebih RM22J Dana Tabung Haji Untuk Politik

Cepot rasa sudah cukup pembahasan tentang Gempar! Lebih RM22J Dana Tabung Haji Untuk Politik dikesempatan ini, moga saja dapat menambah informasi serta wawasan Sobat semuanya. Wookey, kita ketemu lagi di artikel berikutnya ya?.

Telah selesai dibaca: Gempar! Lebih RM22J Dana Tabung Haji Untuk Politik link yang gunakan: http://cepotpost.blogspot.com/2018/12/gempar-lebih-rm22j-dana-tabung-haji.html

Subscribe to receive free email updates: